18 septiembre 2012

Sentència de Mart


Joan Pau Inarejos
El Curiosity no tornarà mai més. Pel que sembla, el sofisticat robot de Mart ha hagut d’esborrar el software del seu trajecte espacial i n’ha programat un de nou. Així ha pogut alliberar memòria per dedicar-se exclusivament a recórrer la superfície del planeta roig. Incansable i expeditiu, l’autòmat no sap que s’ha desterrat a si mateix en una mena de gulag marcià. Ho deia un científic a la televisió, amb un somriure segurament inconscient del seu rerafons dramàtic: “D’alguna manera, el Curiosity ha signat la seva pròpia sentència de mort”.

En realitat, el que ha fet el rastrejador de Mart és un procés molt en voga que es coneix com desaprendre. Hem d’oblidar, diuen, per seguir aprenent. Algú va anar més enllà i va sentenciar que la cultura és allò que queda quan ja no es recorda res. Una amnèsia útil. Un reset per continuar endavant. I recentment han vingut els publicitaris amb el seu olfacte oportunista per dir-nos que hem de “desaprendre a estalviar” (ING Direct dixit). Un bon consell, perquè el panorama actual augura que en tocarem pocs, ben pocs de calents.

El nostre ambaixador metàl·lic a Mart fa el que ha de fer, i per això el paguem i només faltaria, però la seva història em provoca una desolació inevitable. És com si Ulisses s’hagués oblidat d’Ítaca en alta mar i quedés per sempre a la deriva. O com si Cristòfor Colom trepitgés les platges verges d’Amèrica i tot d’una ignorés que estava descobrint un món nou. O encara més: potser tots nosaltres hem esborrat el nostre programari anterior i, com volia Plató, de vegades tenim reminiscències del nostre origen celestial, com un ordinador avariat que fa fallades reveladores. Hem desaprès a volar? El Curiosity, pobre, ja no ens ho pot contestar.

No hay comentarios: